Aktivitet 1 --> Optændingsblokker
I naturen er der mange former for oplevelser og disse kan kategoriseres alt efter hvor fokussen ligger. Jeg har faciliteret skabelse af optændingsblokker med flere vidensformer i bagtanken. Naturligvis er forberedelsen en stor del af arbejde og kommunikeret over flere gange at men med delelementer kan forme noget nyt, som kan bruges til noget så essentielt som at lave bål. Planlægning og gennemførelse af pædagogiske aktiviteter kræver indsigt førend man kan skabe et godt læringsmiljø (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015, s. 53).
Brug af materiale --> Æggebakke, bomuld fra et tøjdyr, træpiller 8mm, som knuses en smule samt stærin der smeltes ind i blandingen.
Den katalog viden der bruges, er naturligvis en vigtig del af læringsdelen hvor der forklares og fortælles hvad piller samt stærinlys er for nogen størrelser. Man skal være opmærksom på graden af detaljer og prøve at fastholde målgruppens koncentration. Under selve skabelsesprocessen af tændingsblokke bruges i høj grad den kropslig og phronesis viden, som er situationsbestemt og erfaringsbaseret (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015, s. 61).
Aktivitet 2 --> Fiskeri
Også her er forberedelse en stor del af indsatsen. Grej som fisketang, mad, blink, krog og påklædelse er vigtig førend succesoplevelser kan indtræffe. Fiskeri på min biotop er en super aktivitet til fx unge med ADHD eller anbragte unger. Fordelen med at fiske er at det er en aktivitet som fx anbragte unger har kendskab til i forvejen og derfor som oftest gerne vil være med til. Aktiviteten er med til at sænke den unges stressniveau gennem aktiviteter, der giver mulighed for ”flow”. At skabe et roligt miljø med få stressorer. Samtidig giver aktiviteten ro til en fortrolig snak.
Læring i form af :
Selvtillid --> At skabe en ramme for udvikling af færdigheder, der medfører, at den unge oplever at mestre teknikker, hvilket giver en følelse af selvtillid.
Relations dannelse --> Relations dannelse ung og voksen imellem. At skabe en ramme hvor den unge, i samværet med den voksne, kan føle sig tryg, og den voksne, gennem fælles oplevelser, kan arbejde på at skabe en relation til den unge.
Learning by Doing aka Hands on --> Der er god læring i at rense en fisk, se på indvoldene og senere tilberede den. Målgruppen kan opleve en følelse af at bidrage med noget, når man senere spiser fangsten.
Fiskeri er en af de aktiviteter de unge senere selv vil kunne bruge som fritidsinteresse. Det er billigt, og i Danmark er der altid fiskevand inden for kort afstand.
Yderligere kan man inddrage naturdannelse som del af aktiviteten. Samspillet mellem menneske og naturen har en afgørende faktor i fx fiskeri. Man kunne tage en snak om naturen og fiskenes velfærd og eksemplificere drivhuseffekten, forurening, sur nedbør, skovdød og fiskedød og forklare dette med stofopbygning, kredsløb mm. (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015, s. 72).
Afrunding og refleksioner
Generelt en fantastisk oplevelse hvor fordybelse samt kropslig og fysisk interaktion med naturen kom flere gang til overfladen - her tænker jeg at de involverede samt mig selv, som facilitator, gjorde sig erfaringsbaserede oplevelser.