torsdag den 22. februar 2024

 



Naturdannelsens kognitive element

Behov og adfærd

Gedehold



Geder er grøntædende drøvtyggere. Dvs. at de har 4 maver, de gylper føden op og tygger den adskillige gange. Geder er på ingen måde et kræsent dyr, da de spiser stort set hvad som helst. I vores konkrete tilfælde fodres gederne med hø og halm hver morgen, dertil kommer et økologisk fuldfoder som supplement. Foderet indeholder bl.a.: Hvede, byg, rug, sojakager, majs, havre, rapsfrø, hestebønner, sødlupiner, calsiumkarbonat, stensalt og magnesiumoxid, dette også en´ gang dagligt, derudover forsynes gederne med frisk vand, samt adgang til en sliksten, så gederne kan få dækket deres salt og mineralbehov (Guldborgsund Zoo og Botanisk have).




Geder er hovdyr, dette betyder at de har hove i stedet for tæer, dette gør dem særdeles manøvredygtige i forskellige typer af terræn og særligt dygtige til at klatre (Dyrenes vilkår 2023).

I vores tempererede kystklima parrer gederne sig om efteråret, hvilket er hensigtsmæssigt, da drægtighedsperioden er kort (5-6 mdr.), hvilket betyder at de små kid kommer til verden, når det igen bliver lunere året efter.

Hannerne er som grundregel lidt større end hunnerne, og har længere horn ligesom hannernes fipskæg er markant, derudover afgiver hannerne en karakteristisk og kraftig lugt, som forstærkes i yngletiden. De konkrete geder der refereres til i denne opgave, er ikke racerene, derfor kan diverse karakteristika være mere eller mindre utydelige. (Guldborgsund Zoo og Botaniskhave).


Hos begge køn ser øjnene en kende specielle ud, idet pupillen ikke er rund, men aflang og vandret, dette har gederne til fælles med flere andre drøvtyggere, her er det blot mere utydeligt da området omkring pupillen er meget mørkt, hvor det hos gederne er lysere. Geder er fra naturens side et byttedyr, der har behov for at kunne orientere sig, mod potentielle fare. Med de aflange pupiller kan geden se 340 grader rundt, den er altså tæt på at kunne se, hvad der forgår bag den. (Field, 2014).

Geder er et flokdyr med en dominerende han. Hvem der er den dominerende afgøres ved ”brydekampe”, hvor hannerne skubber/stanger hinanden. De gør ikke alvorlig skade på hinanden, da de ikke stanger på kroppen. Egentlig skadevoldende stangeri benyttes kun overfor udenforstående fjender. (Guldborgsund Zoo og Botaniskhave).






Gedehold som henholdsvis husdyr eller kæledyr har mange fordele, alt efter hvilken race der tales om, kan der nævnes: Mælkeproduktion, kødproduktion, pels og fiber: nogle racer er udstyret med lang og lækker pels, der er velegnet til tøj og håndværk. Ukrudtskontrol: Geder er naturens egen græsslåmaskine, der kan holde græs og ukrudt effektivt nede på en bæredygtig måde. Selskab og terapi: Geder kan være et fabelagtigt selvskabsdyr, der kan tilbyde terapeutiske fordele som stressreduktion og mental stimulering, hvilket i dette projekt, sammen med diskursen omhandlende økologi og bæredygtighed er i højsædet (Dyrenes vilkår 2023).


Etablering af dyrehold



Gederne som jeg beskæftiger mig med i denne opgave, lever på et areal der måler 8 x 25 meter, altså 200 m2 hvoraf de 15 m2 er overdækket og læ-afskærmet. Under overdækningen forefindes foder, vand og sliksten. Under overdækningen færdes gederne på dyb-strøelse, som er med til at isolere og give varme til gederne i de kolde måneder. Rengøring/udmugning kører ikke efter faste intervaller, men efter skøn. Rengøring/udmugning forekommer oftere om sommeren end om vinteren, som følge af den dybe strøelse.    

 







1 kommentar:

  1. Hej Klaus
    Dit indlæg giver et godt indblik i gedernes behov og adfærd. Dyrker I noget af foderet selv - f.eks. hestebønner og majs? Overvejs natursynet bag " Ukrudtskontrol: Geder er naturens egen græsslåmaskine, der kan holde græs og ukrudt effektivt nede på en bæredygtig måde" Hvad er ukrudt? Hvad med områder med kort afgnavet (eller slået) græs i forhold til biodiversitet?
    Vh Ida

    SvarSlet

Sørens myrer

  Myrens evne til at booste de unges selvværd og selvtillid. Da målgruppen er taget ud fra de unge jeg arbejder med til dagligt, passer dett...